zoek uw accommodatie een vraag?
bel of WhatsApp!
0039-347-0914798
0039-347-4075678
Menu

Gebruik de zoekfunctie bovenaan om geselecteerde informatie te vinden

1j250    1p250    1l250

De regio Umbrië (in het Italiaans Umbria) bevindt zich centraal in Italië en wordt ook wel 'Het Groene Hart van Italië' genoemd.

Umbrië grenst in het noord-westen aan Toscane, in het noord-oosten aan De Marken, in het zuid-oosten aan Abruzzo en in het zuiden aan Lazio. Umbrië heeft een oppervlakte van 8456 km2 en bestaat uit 2 provincies: Perugia en Terni en in totaal 92 gemeentes. Perugia is de hoofdstad van Umbrië.

Umbrië is over het algemeen heuvelachtig maar beschikt in het oosten en zuid-oosten over een heuze bergketen, de Monti Sibillini. De hoogste top heet Monte Vettore en is 2478 meter hoog. Naast de heuvels beschikt Umbrië  in haar centrum over 2 vlaktes, de Valle Umbra en Val Tiberina. De rivier de Tiber (Italiaans: Tevere) stroomt van noord (Toscane) naar zuid (Lazio) door de regio.

Umbrië heeft enkele kleinere meren binnen haar grenzen: Lago di Corbara en het Lago di Chiusi. Het grootste meer is het Lago Trasimeno, na het Gardameer, het Lago Maggiore en het Comomeer het 4e qua grootte van Italië.

Umbrië is rijk aan historie en cultuur en heeft haar bezoekers veel te bieden:

            -

2a250    2b250    2c250

Perugia: is de hoofdstad van Umbrië en is door de Etrusken gebouwd op een rots op 450 meter boven zeenivo.  Diverse roltrappen brengen u naar het stadscentrum dat bovenop is gelegen. Perugia loopt zoals vele Umbrische steden over van het aanbod aan kunst, cultuur en gastronomie.  De stad is nog omgeven door 9 km stadsmuren die uit verschillende periodes stammen. De muren met enkele nog intact zijnde toegangspoorten (Arco Etrusco of Augusto!) zijn een bezoek meer dan waard.  De prachtige fontein La Fontana Maggiore is misschien wel de mooiste fontein van Italië. De Rocca Paolina gebouwd op wens van Paus Paulus III.  De 40 meter diepe Pozzo Etrusco, de Romeinse straatjes bij Piazza Cavalotti, De Dom en haar ondergrondse gewelven, Palazzo dei Priori, Palazzo del Capitano del Popolo, Palazzo Galenga-Stuart, Palazzo Sorbello, Palazzo Donini zijn slechts enkelen van de vele prachtige middeleeuwse palazzi die het oude centrum van Perugia u te bieden heeft. De kathedraal van San Lorenzo, de Basilieken van San Domenico en van San Pietro, de kapel van San Severo en tientallen kerken bieden evenzovele hoogtepunten. Slenteren over Corso Vannuci en Corso Cavour en de tientallen pleinen en pleintjes van de stad is daarnaast een verpicht nummer. 

           -

1a250    1b250    1c250     

 Assisi: is een van de meest bezochte steden van Umbrië, hier woonden zowel Sint Franciscus als Santa Chiara wat Assisi tot het belangrijkste bedevaartsoord van Umbrië maakt, waar u dan ook altijd talrijke pelgrims uit de gehele wereld aan zult treffen.  Een serie van straten verbindt de diverse monumenten en pleinen van deze harmonische stad die zich op verschillende nivo’s bevinden. De Basiliek van Sint Franciscus en de kerk van Santa Chiara zijn de belangrijkste monumenten van Assisi maar de stad loopt over van prachtige Palazzi en gebouwen. De tempel van Minerva, het Palazzo del Capitano del Popolo en de imposante Rocca (Fort) even buiten de stadsmuren boven de stad, mogen tijdens een bezoek niet ontbreken.  Niet slechts de stad maar ook het haar omringende regionale natuurpark van Monte Subasio bieden een spektakel dat slechts Umbrië u kan bieden.

            -

3a250   3b250    3c250

Gubbio: is een waarlijk wonder, de blokken calcare, het grijze gesteente waaruit de stad geconstrueerd is geven haar de bijnaam de Grijze Stad. Gubbio is de ouste stad van Umbrië en heeft haar middeleewse uiterlijk zowel in haar straten als gebouwen geheel behouden. De stad biedt een harmonieus panorama waar u ook wandelt. Evenals Assisi is de geschiedenis van Gubbio nauw verbonden met Sint Franciscus en dan speciaal met zijn ontmoeting met de wolf. De kerk van San Francisco zou de plek zijn waar de wolf zich verborg tijdens de nacht. Het prachtige plein Piazza Grande biedt een werkelijk spectaculair uitzicht en herbergt daarnaast monumenten als het Palazzo dei Consoli en Palazzo del Capitolo. De Dom en de kerk van Santa Maria dei Servi vormen andere hoogtepunten.    

            -

4a250    4b250    4c250

Orvieto: is een perfect voorbeeld van hoe natuur en menselijke bouwkunst samen kunnen gaan. Het silhouet van de middeleeuwse stad bovenop de tufstenen rots is een spektakel dat u niet snel zult vergeten. Orvieto is een stad van kwaliteits toerisme en biedt de bezoeker een zo grote hoeveelheid aan kunst, geschiedenis en gastronomie dat het teveel is om op te noemen. Wandelen door het centrum betekent het beleven van een 3.000 jaar lange geschiedenis. Op elke hoek vindt u weer een nieuw juweeltje. De ongekende schoonheid van de Dom, de Rocca en de wonderbaarlijke Pozzo (Put) van San Patrizio zijn hoogtepunten.  Genietend in een van de vele bodega’s (specialiteiten winkels en bars) voert uw wandeling u ook naar het plein Piazza del Popolo waar de Pauselijke Palazzi en het Palazzo del Popolo hun schoonheid demonstreren.  

            -

1e250    1d250    1f250

Todi: is een elegante middeleeuwse stad, een van de fascinerendste van Umbrië en is gebouwd op een heuvel waar het melancholisch uitkijkt op de river de Tiber (Tevere).  Een wandeling in het prachtige centrum van Todi betekent het opsnuiven van een atmosfeer van vervlogen tijden. Hoogtepunt vormt het plein Piazza del Popolo (eens het antieke Romeinse forum) waar De Dom, het Palazzo dei Priori, het Palazzo del Capitano en het Palazzo del Popolo allen getuigen van een macht die Todi eens herbergde en daar samen een uniek geheel vormen. Todi biedt daarnaast talrijke bodegas (handwerk-winkeltjes) waar de typische met de handbewerkte stoffen te bewonderen zijn.  Daarnaast is Todi natuurlijk beroemd om haar excellente wijnen die in de antieke specialiteiten winkeltjes in het stadje te proeven en aan te schaffen zijn.

            -

1g250    1h250    1i250

Spoleto: is een typisch Umbrische middeleeuwse Borgo waar echter ook de Romeinse invloeden op elke hoek te vinden zijn.  De oudste invloeden vindt u in het Romeinse theater, de Ark van Drusso en de Basilica van San Salvatore maar alles wordt gedomineerd door het 13e eeuwse fort, gebouwd door kardinaal Albornoz. Een bezoek aan Spoleto is daarnaast niet compleet zonder de Eroli kapel (fresco’s van Pinturiccio!) en de kapel delle Reliquie (het beeld van de Madonna col Bambino)  gezien te hebben. Centraal in Spoleto bevindt zich de schitterende Dom met vlakbij Palazzo Arroni en de kerk van Santa Maria della Mano d’Oro (Santa Maria met de gouden hand). Spoleto organiseert vele culturele evenementen waarvan het festival dei Due Mondi (van twee werelden) met haar verzameling van films, theater, kunst, muziek en ballet een bezoek meer dan waard is.

            -

1m250    1n250    1o250

Spello: ligt tussen Assisi en Foligno en lijkt slechts in de hoogte gebouwd te zijn op een van de uitlopers van Monte Subasio. De ‘rode’ rotsen van de heuvel zijn de perfecte achtergrond die dit prachtige dorp omlijst. Spello begroet u al van verre. Romeinse en middeleeuwse invloeden gaan in Spello hand in hand. Wandelend door de (steile) straatjes kunt u genieten van kasteeltjes en Palazzi die door de eeuwenlange aanpassingen en restauraties tegenwoordig een harmonieus geheel vormen. Binnen de stadsmuren bevinden zich zowel de resten van een antiek amphitheater als die van een Romeins theater, terwijl de toegangspoorten Porta Consolare en Porta Urbica perfect behouden zijn. Spello is daarnaast beroemd om haar Infiorita wanneer kunstenaars en artiesten ter ere van de Corpus Domini hun kunstwerken geinspireerd op religieuse gebuertenissen met bloemen creëren op de straten van het stadje. De Infiorita vindt elk jaar plaats op de negende zondag na Pasen.

            -

1s250    1q250    1r250

Terni en de watervallen: zijn gelegen in het zuid-westen van Umbrië in een laagvlakte waar de riviertjes de Nera en de Serra elkaar ontmoeten. Terni is een modern stadje dat volop geschiedenis en cultuur te bieden heeft.  Monumenten als de kerk van San Salvatore of de Romaanse Dom zijn een bezoek meer dan waard terwijl de toren op het oude stadhuis getuigt van een stad die vooruit kijkt.  Een bezoek aan Terni is niet compleet zonder een uitstapje naar de op enkele kilometers afstand gelegen watervallen, La Cascata delle Marmore. Bij deze, door de Romeinen in de rivier de Velino gecreërde watervallen, kunt u een van die unieke natuurbelevenissen die Umbrië te bieden heeft meemaken. De 165 meter diepe val van het water tesamen met de prachtige omgeving bieden een uniek spektakel.

            -

1t250    1u250    1v250

Lago Trasimeno: Het Trasimeense meer inspireerde al mensen als Goethe, Stendhal en Byron en laat ook nog tegenwoordig met haar schoonheid geen bezoeker onberoerd. De omliggende heuvels met bossen en olijfboomgaarden, de talrijke kastelen en middeleeuwse borgo’s en dorpjes (Magione!), de stranden van Passignano en Castiglione del Lago, de prachtige fiets- en wandelroutes, de romantische eilandjes. Daarnaast is het meer met haar prima toeristische infrastructuur en talrijke campings, B&B’s en hotels een perfecte omgeving om een heerlijke vakantie te beleven.

            -

1w250    1x250    1y250

Norica: Het prachtig ommuurde oude stadje Norcia is vooral beroemd om 2 zaken: haar gastronomie en Sint Benedictus. Sint Benedictus was de eerste monnik uit de Christenheid en stichter van de orde van Benedictijnen.  De 14e eeuwse Basiliek van Norcia is naar hem vernoemd. De basiliek is in de geschiedenis meerdere malen gerestaureerd na schade door de vele aardbevingen die Norcia troffen. De gastronomie die bestaat uit het typisch ‘zware’ voedsel van een bergstadje is een andere reden om Norcia te bezoeken. Vooral de salumi, worsten en vleeswaren hebben het stadje beroemd gemaakt. Maar ook de truffels, de linzen en allerlei heerlijke kazen zijn voortreffelijk. Zwerven door de oude binnenstad met kunst en middeleeuwse gebouwen op elke hoek terwijl de tientallen delicatessenwinkeltjes uitnodigen tot proeverijen is een heerlijke belevenis. Naast de Basiliek zijn ook vooral de Dom, La Castellina en het gemeentelijk museum een bezoek meer dan waard.

            -

1a251    1c251    1b251

De bronnen van Clitunno: zijn een van de hoogtepunten die de natuur in Umbrië te bieden heeft. Grofweg gelegen in het gebied tussen Spoleto en Foligno  geven deze ondergrondse bronnen hun water aan de rivier de Clitunno.  Hun suggestieve voorkomen tesamen met de begroeing op de oevers die weerspiegelt in het water hebben al vele dichters en schrijvers geinspireerd.

            -

1d251_1    1e251    1f251

Bevagna: is een prachtig stadje dat van Romeinse oorsprong is. Het elegante voorkomen van Bevagna heeft haar oorsprong in de Bisschopszetel die Bevanga van de 3e tot de 9e eeuw herbergde en komt tot uiting in haar straten en pleinen. Palazzo dei Consoli, het romantische plein Piazza Silvestri, de kerk van San  Michele en die van San Silvestro vormen hoogtepunten.  Het Museo Civico is een bezoek meer dan waard.  Bevagna heeft de onderscheiding Uno dei Borghi piu belli d’Italia (een van de mooiste dorpen van Italië).   

            -

1h251    1g251    1i251

Trevi: is een romantisch stadje gebouwd op de heuvels van Monte Serano en Monte Brunette. Haar steile straatjes en intieme pleintjes herbergen enkele juweeltjes van middeleeuwse architektuur: Palazzo Lucarini, Villa Fabbri dei Boemi, de Dom, het museum complex van San Franciscus, het Santuario della Madonna delle Lacrime, het Benedictijse klooster, de kerk San Pietro in Bovara, de romantische kerk van Santa Maria di Pietrarossa, de Toren op het plein Piazza del Comune en de Matigge toren zijn hoogtepunten, maar het stadje vormt daarnaast een uniek geheel van middeleeuwse huizen en palazzo’s. Een wandeling langs de middeleeuwse aquadotti (waterwegen) is een belevenis op zich.

            -

1j251    1k251    1l251

Deruta: is opgenomen in de lijst van Borghi piu belli d’Italia (de mooiste dorpen van Italië) en is natuurlijk vooral beroemd om het produceren van keramiek. Een bezoek aan het museum van keramiek, Museo Regionale della Ceramica, is dan ook een verplicht nummer. Overal in het oude centrum en daaromheen vindt u winkels en producenten van keramiek. Deruta ligt op een heuvel boven de vallei  van de rivier Tevere (Tiber). Het antieke stadscentrum is nog omgeven door de originele stadsmuren en is toegankelijk via 3 stadspoorten waarvan Porta Sant’Angelo de belangrijkste is. De San Francesco kerk en die van Sant’ Antonio Abate vormen samen met de Pinacoteca de hoogtepunten van een bezoek aan Deruta. De trap naar Porta Tuderta is een waar kunstwerk. Ook het Santuario della Madonna del Bagno en de kerken van Sant’Angelo, Sant’Anna en die van de Madonna delle Piagie zijn een bezoek meer dan waard.

            -

1n251    1m251    1o251

Montefalco: is het centrum van de Sagrantino wijnen en de Montefalco Rosso, een waar paradijs voor wijnliefhebbers. Montefalco is gelegen op een heuvel omgeven door wijnvelden en biedt vanaf haar hoogte een uniek uitzicht.  Op heldere dagen is het mogelijk vrijwel de gehele regio Umbrië te zien. Het oude centrum van Montefalco is nog geheel ommuurd en slechts toegankelijk door de oude toeganspoorten, waarvan Porta Sant’Agostino een waar meesterwerk is. Het oude centrum is niet groot maar herbergt een tiental kerken waarvan die van Sant’Agostino, Santa Lucia, San Bartolomeo en Santa Chiara de bekendste zijn. Het prachtige plein Piazza Comunale met het Palazzo Comunale en de ex kerk Santa Maria di Piazza. Het San Francesco museum met fresco’s van  Benozzo Gozzoli en  de Verziere toren vormen hoogtepunten. Maar slenteren door de middeleeuwse straatjes en pleinen met overal de mogelijkheid om de prachtige wijnen van de streek te proeven zal u het ware ‘genietersgevoel’ geven.

            -

1p251    1q251    1r251

Santa Maria Tiberina:  is een pareltje dat slechts weinig kennen. (De Belgische ex-premier Verhofstad is een uizondering, hij heeft er een huis).  Tot 1803 was Santa Maria Tiberina een zelfstandige staat met aan het hoofd een markies.  Tot 1927 was het stadje een deel van Toscane maar ging toen over naar Umbrië.  Het gehele dorp (Borgo) is een bezoek meer dan waard. Startend bij de toegangspoort Santa Maria  (de enige toegang tot het centrum) zult u geroerd worden door de schoonheid van de Palazzi. Palalzzo Boncompagni-Ludovisi, Palazzo dei Marchesi, de Pieve Santa Maria del Monte en het kasteel Castello di Lippinai zijn de hoogtepunten.   

            -

1s251    1t251    1u251

Naast deze prachtige steden en dorpen heeft Umbrië nog talrijke juweeltjes die een bezoek waard zijn binnen haar grenzen: Pietralunga, Citta di Castello, Foligno, Citta delle Pieve, Panicale, Valfabbrica, Montone, Panicale en Paciano zullen u versteld doen staan.

            -